Sziasztok!
 

Jó rég nem írtam, de ez csak azért történt, mert sűrű volt a hétvégém.

Pénteken este elmentünk operát nézni, mert ezen a hétvégén Siguldában operafesztivál volt. Kinéztük Ulyanával, hogy péntek este 9-kor ruhás főpróba lesz, mindössze egy latért. Csajkovszkij Anyeginjét adták szombaton, ezért péntek este próbáltak. Gondoltuk, ez belefér a költségvetésünkbe, szóval elindultunk rá. Itt ért minket a meglepetés, hogy nem is került semmibe!!! Ja, és a vicc az volt, hogy az angol nyelvű honlapon nem volt szó főpróbáról, a lett nyelvűn viszont igen... szerencsére már létezik Google Translator is, és így ingyen nézhettük végig azt, amit sokan mások másnap 10 latért... Illetve nem. Mi egy sokkal viccesebb előadást kaptunk. Először is, csak próba volt, ezért a rendező, egy - Fatih és Ulya szerint - örmény származású apró ideges bácsi ide-oda ugrált, de annyira bénák voltak a színészek - szerinte - hogy a végén a közönség már azt is megtapsolta, ha a direktor fellépett a színpadra. :D

Igazándiból nem szeretem az operát, meg az áriákat, de ez minden pénzzel fölért... :D Kiemelnék pár vicces momentumot, amikor szakadtunk a nevetéstől:

- volt egy körtánc, a 3. felvonás elején, amikor Tatjana már férjes asszony, és mindenki őt ünnepli. Azt 3x is el kellett próbálni a direktor kérésére. :-) Még harmadszorra is egymásnak futottak a pezsgőspohárral koccintós emberek :D

- amikor a direktor megunta a balfácánkodást, és Tatjánának át kellett öltöznie, ő állt be Tatjána helyére és táncolt a katonatiszttel... :D

- mikor Anyegin kergette Tatjánát, és majdnem eltanyált egy székben. :) 

- mikor hirtelen megjött a direktor, és egy-egy széket a szereplők alá tolt,mert ők maguk bizony elfelejtették odatolni. :) 

- mikor valami gond volt a világítással és a direktor a színpadról üvöltött, hogy SLAVA!!!! FÉÉÉNYT!!!! (vagy) HANGOOOOT!!!! XD

9-kor kezdődött és kb. éjfélig tartott, 1-re estünk haza, hideg volt, forró húsleves, forró fürdő és gyorsan sokat alvás jött ezután. :) 

Másnap viszonylag későn, 10-11 felé keltünk.

Fatih nem akart jönni velünk Rigába, így csak ketten mentünk Ulyanával. Ahogy kinéztük, a CityTour-t csináltuk meg, mert bár diákkal az 5 latba került, nekünk van EURO<26 kártyánk is, és azzal csak 3 lat. Jó egy órás volt a buszozás, és sok érdekeset mondtak el a fővárosról. Megtudtuk, hogy 1201-ben alapították, és hogy a Daugava szeli ketté (ami egyébként Oroszországból ered és Fehéroroszországból jön át Lettországba). Szóval érdekes volt nagyon. Előtte-utána még az óvárosban sétálgattunk, de nem tudom, valahogy másnak képzeltem Rigát, vagy nem is tudom, talán az idő miatt, talán, mert fáradtak voltunk, nem keltett bennem akkora eksztázist, mint ezt előzőleg vártam. (Vagy talán azért, mert Tallinn nagyobb hatással volt rám anno, és ezt sajna Riga nem tudta felülmúlni.) Sebaj, megyek még Rigába eleget, és nyilván nemcsak ügyintézés szempontjából, szóval az első tapasztalataimat simán fel tudom majd írni - legalábbis, remélem. :) 

Amúgy varázslatos város ám Riga is, a maga kis sikátoraival, megvan a hangulata! A buszról nagyon figyeltem a közlekedési eszközöket, mert útközben eszembe jutott, hogy S. Ádám odavan a helyi közlekedésért, szóval néhány adat: a troli nagyon menő, (némelyik modernebb, mint a mieink, otthon) és megfigyeléseim szerint nincs metrójuk. A villamosok mindenféle színűek voltak, sárga is volt, bár csak elvétve, itt zöld és kék dívik inkább. Egyelőre nem láttam át nagyon Riga közlekedését, de a buszon elmondták, hogy 3 nagy híd van, ami átszeli a Daugavát, ezek közül is az egyik egy vasúti híd. Ja, és képzeljétek, a buszállomás rendes buszállomásnak néz ki ugye, viszont a vasútállomás nem más, mint egy nagy pláza, ott kell megvenni a jegyeket és a sínek is onnan futnak ki, csak sok üzletet fölé/mellé építettek, szóval igazából fel se tűnne. A villamosok össze-vissza közlekedtek, úgy értve, hogy megfigyeléseim szerint egész ritkán és ha nem megy a vili, akkor lehet menni kocsival is ott - de ez sztem otthon is így van. :)

Tegnap viszonylag hamar zuhantam ágyba. :)

Ma, azaz vasárnap viszont dolgozni kellett. Nem volt nehéz, a Ceribu Sparni kézzel készített dolgait árultuk az operafesztivál melletti kis standnál. Pénteken mondta Santana, hogy be kéne ugranom, mondom, semmi probléma, meg hát ugye ezért majd a későbbiek folyamán jár egy szabad péntek is. ;) Igazából egy baj volt csak vele: nem tudok lettül. :) De ezt már megszokhattuk... :) 

Na de, ami a lényeg: a magyar est, ami ma volt. 1 óra felé jöttünk haza, és Ulya nagyon rendes volt, ott segített, ahol tudott.

2 tanulságot szeretnék megosztani Veletek:

- ha kicsi a konyhád ÉS/VAGY nincs elég lábosod: NE CSINÁLJ RAKOTT KRUMPLIT!!!! Sok időt és idegességet spórolsz meg. :) 

Menü: borsóleves, rakott krumpli, pörkölt, nokedlivel (jó lett a nokim, életemben először!!! :) ), meg egy kis pirosaranyos kenyér. Ugye féltem, hogy nem lesz elég, mert 10 emberre csináltuk a kaját, de aztán mindenből maradt egy pici, jó, mondjuk persze azért is, mert akiket vártunk, azok közül is hárman nem jöttek el. Tehát 8-an voltunk.

Finom volt minden, és ezt abból is láttam, hogy mindenki mindenből kétszer merített! A borsólevesem általános tetszést aratott, Fatih talán 3x is merített belőle! :) A rakott krumpli felét raktam csak meg kolbásszal, a másik felét nem, mert Fatih muszlim és nem eszik disznóhúst. A pörköltet pedig csirkéből készítettem. Anyu, köszi, hogy beleerőszakoltad a tarhonyát a táskámba, mert így legalább nem kellett elrohanni tésztáért a boltba. Ami amúgyis vicces, mert a tarhonya tényleg csak nálunk menő, nem is ismerték az itteni barátok. :))

Utána még hallgattunk magyar zenét - mutattam nekik Ákost, Balkán Fanatikot, Quimbyt, meg Borágót. Gintával egész hosszan beszélgettünk, mindenféléről, főként a jövőbeli terveinkről. :))

Jó éjszakát, kidőltem mára - és holnap megint munka munka - de sebaj, vár a zongora, és azt hiszem, lesz mit mesélnem Irmának is. :-)

 

Sorry, guys, I'm just too tired to sum it up in English - let me do this tmr... Good night! ;)

Szerző: elzazi  2011.07.31. 22:57 2 comment

Trackback address for this post::

https://lettlat.blog.hu/api/trackback/id/tr43115457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GintaGG 2011.08.01. 19:34:05

tried to translate in google translator...i guess got main idea, but anyway waiting your translation!

elzazi 2011.08.01. 20:18:48

@GintaGG: I will, i will :) just did not have the time, yet :)
süti beállítások módosítása