Sziasztok!

Hát most sem fog születni angol bejegyzés... de legalább, jó, hogy a hétvégémet időben leírtam. Ma nagyon érdekes napom volt, a jó időben jó helyen tipikus esete volt!

Pár szót a munkáról: Fatih aerobikot tartott Janisnak és Valentinának. Megkaptuk, hogy mennyit kell kifizetnünk kajára. Képeket mutattam a ligatnei kirándulásról.

A lényeg, a mai nap esszenciája: elmentünk egy konferenciára ("my friend, my friend" - Fatih), amit egy indiai pap tartott, igaz, adventista, de a Bibliáról beszélt. Ott találkoztunk ismerőseivel Fatihnak, az egyik ismerőse, Liliene kislánya mellettünk ült, de a gyurmával jobban elfoglalta magát, mint a Bibliával, ezért azt Fatih kezébe nyomta. Megható volt figyelni, ahogy Fatih a Bibliát lapozgatja és olvasgatja. Egyébként végig figyelt az előadáson is, tényleg érdekli ez a kultúra, meg hát neki ezek tök új dolgok.

Mózes másodszori vízfakasztásáról volt szó, mikor a hosszú egyiptomi fogság után vezeti a népét Kánaánba. Ha közelebbről megnézzük, nemcsak, hogy nem engedelmeskedik Istennek, de megüti a sziklát is - ami Jézus jelképe. A víz pedig a Szentlélek jelképe. Sajnos nem tudom visszaadni mit és hogyan beszélt a pap, de nagyon nagy hatással volt mindkettőnkre, sőt, szerintem az egész terem hallgatóságára is. Nagyon érdekes, ahogy a Biblia különböző részei összekapcsolódnak, és összevágnak. Néztünk még példát a korintusiaknak írt levélből is, hogy ott is Jézust kősziklaként emlegetik.

Azért is jó volt az előadás, mert sok új szót tanultam belőle, pl. klints a szikla és (nem hiszitek el, de mintha FI-regényből lopták volna) csúszka a kígyó. (Persze nem így kell leírni...) Merthogy az indiai bácsi angolul beszélt (Raj-akcentussal :) ), és volt tolmács is. Így amit egyszer már megértettem angolul, meghallgatthattam lettül is. :) Nagyon jó volt, de sajnos tényleg nem tudom visszaadni az előadás lényegét - elég hatásos előadó volt a bácsi mindenesetre.

Fatih vissza akarta adni a Bibliát Lilienének, akié volt, de ő Fatihnak adta. Nagyon megköszönte, és tényleg megható jelenet volt. :) De hát akkor mindenki ebben a spirituális hangulatban volt. Kivéve, a gyerekek, akik az előadás során kimentek és inkább kint folytatták a gyurmázást, de mikor hallották a tapsból, hogy végetért az előadás, visszajöttek a terembe, így Liliene is, ahogy meglátta Fatih kezében az ő saját Bibliáját, kikapta azt a kezéből és belerakta a táskájába. Vicces volt. :))

Na és itt jön a lényeg: gondoltuk, hazamegyünk, gondoltam, hm, megígértem Dórinak, hogy ma végre beszélünk, a blogba is kéne írnom, stb. stb., és ekkor egyszercsak elénk állt egy nő, meglátta Fatihot és lazán azzal a kérdéssel indított, hogy ő is muszlim-e és honnan valósi. Mondta Fatih, hogy igen, meg is adta a telefonszámát a nőnek, aki szintén muszlim amúgy - de lett származású - , majd rövid beszélgetés után kiderült, hogy a férje pakisztáni. Egy szuszra elhadart mondatának utolsó része ez volt: 

- Egyébként ma van a szülinapom. Van kedvetek velem ünnepelni?

Hát naná, hogy volt! Beszálltunk a kocsiba, gyors bemutatás a családnak (Anyuka, Nővér, Nővér barátja / férje), és már indultunk is. Mentünk mentünk, kifele Siguldából, mikor Fatih a fülembe súgta, hogy fél. Mókás volt :)) amúgy annyira szimpatikus volt a hölgy, nekem eszembe se jutott volna félni, meg semmi, látszott, hogy nagy vendégszerető.

Na szóval megérkeztünk kisvártatva egy villába, ahol találkoztunk a férjével, Rafiksszal, és két tüneményes gyerekükkel, Safijával és Ryannel. Ja, a picik tudnak angolul is, merthogy a szülők egymás közt angolul beszélnek. Édes kis csöppségek, rengeteg fotót készítettem róluk, majd hamarosan felteszem. Ettünk, először salátát meg ilyen lett falatkákat kaptunk - nem tudom másként hívni őket :D  - utána tortát is kaptunk. Fincsi volt minden, és hihetetlen volt, egyszercsak mi kerültünk a társaság középpontjába, mit csinálunk Siguldában, meddig maradunk, stb. Nagyon sokat beszélgettünk, Rafiksnak is és Solvitának (merthogy így hívják a szülinapost) is érdekes élettörténete van.

Képzeljétek, Rafiks már 1978 óta svéd állampolgár, szóval nem kell neki semmi vízummal meg lakhatási engedéllyel foglalkoznia. Nagyon jó fej és vendégszerető, nagyon szimpatikus volt! Fatihnak meg pláne... :) 

Alig háromnegyed tölhettünk el Solvitáék gyönyörű lakásában, mikor mondták, hogy most akkor indulunk bowlingozni. Safija mellett ültem a kocsiban, édes kis csöppség, ha valami nem jutott eszébe angolul, mondta lettül, illetve én is, ha valamit nem tudtam lettül, mondtam neki angolul, megértettük egymást. Az volt a vicces, mikor kérdezett valamit, nem értettem, erre egyből megkérdezte angolul is. :)

Kérdeztük Fatihhal, hogy most akkor mi is megyünk velük? Vagy hogy lesz ez? Solvita mondta, hogy igen, ez így tök jó, meg örül, hogy találkoztunk és milyen jó fejek vagyunk. Szóval így esett, hogy a bowlingpályán találtuk hirtelen magunkat, cipőt cseréltünk és már gurítottuk is az első kört... közben persze rendesen meg is szomjaztunk, és kérdeztük Solvitát, hol lehet innivalót kérni, és mennyibe kerül... és itt ért minket a következő meglepetés: mivel Solvita egy nagyon jó barátjának is szülinapja volt a napokban, AZ EGÉSZ HELYET KIBÉRELTÉK ÉS A KAJÁK / ITALOK, AMIK AZ ASZTALON VOLTAK, SZABADON VOLTAK FOGYASZTHATÓAK!!!!

(Csak zárójelben jegyzem meg: az északi népek - mint a mellékelt ábra is mutatja - egyáltalán nem zárkózottak! És már elég nagy reprezentatív mintám van belőlük... :))) )

Szóval valami hihetetlen volt. Nem voltunk éhesek, ezért csak a gyümölcsökből szemezgettünk. A kicsikkel játszottunk épp, ha nem rajtunk volt a sor, hogy gurítsunk, valamint Solvitával és a családjával beszélgettünk. Azonnal telefonszámot cseréltünk és megbeszéltük, hogy felvesszük egymást a különböző közösségi portálokon... Rafiksnak jó erősen megszorongattuk a kezét és mindenkit megölelgettünk, egy közös csoportkép után, ezerszer köszönetet mondtunk mindenért és úgy búcsúztunk el Solvitáéktól, hogy bármikor szeretettel látnak minket a házukban.

Hazafelé menet meg is beszéltük Fatihhal, hogy legközelebb magyar-török vacsit csinálunk, amire csak őket hívjuk meg. Nagyon remélem, hogy még sokat fogunk velük találkozni, mert nagyon érdekes és aranyos emberek! :)))

Szerző: elzazi  2011.09.14. 01:35 Leave a comment

Trackback address for this post::

https://lettlat.blog.hu/api/trackback/id/tr303225819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása